Myter om tygblöjor

Tygblöjor behöver tvättas hela tiden

FALSKT!

Visst blir lite tvätt av att använda tygblöjor, i snitt två maskiner i veckan.

Men kom ihåg att du slipper att handla och släpa hem plastblöjor varje vecka, dessutom slipper du springa till soptunnan med stinkande soppåsar och du har har alltid blöjor hemma. Självklart går det bra att tvätta övrig tvätt tillsammans med blöjorna. 

 

Det går åt massor med vatten till att tvätta tygblöjor

FALSKT!

En maskin tvätt förbrukar 50-100 liter vatten beroende på tvättmaskin och tvättprogram. Det motsvarar 15-30 spolningar i toaletten, eller att producera 1% av ett par jeans. 

Vi har skrivit ett inlägg om vattenförbrukning i vardagen där du kan läsa mer om vattenförbrukningen.

 

Tygblöjor tar mycket tid

DELVIS SANT!

Visst tar det tid att tvätta och hänga blöjorna på tork (om du inte väljer att torktumla inläggen). Utöver det tar Veras smarta blöja inte särskilt mycket tid i anspråk. Inläggen som används till blöjan sitter kvar under tvätt, och endast vid torktumling behöver inlägget knäppas loss från blöjan.

Samtidigt sparar du den tid du annars skulle ha lagt på att handla hem blöjor regelbundet.

 

Tygblöjor är äckligt

DELVIS SANT!

Bajs (eller kiss) är väl inte särskilt trevligt oavsett vilken blöja det hamnar i. Men det blir inte äckligare för att det hamnar i en tygblöja.

 

Tygblöjor bara läcker

FALSKT!

Om blöjorna sitter som de ska och har tillräckligt med absorbering läcker de sällan. Men visst kan blöjan hamna på sniskan så att vätan läcker mot byxorna.

Något som däremot sällan händer med tygblöjor är så kallade "ryggbajs", där barnets bajs läcker upp på ryggen. 

 

Det är bara hippies som använder tygblöjor

FALSKT!

Tygblöjor används av alla möjliga typer av människor. Vissa gör det av ekonomiska skäl, andra av miljöskäl och några för att de helt enkelt gillar dem - oaktat såväl miljö som ekonomi. 

 

Tygblöjor är bra för bebisens hud

SANT!

Tygblöjor andas på ett helt annat sätt än vad engångsblöjor gör, och många bebisars känsliga hud mår bättre med tygblöjor än med engångsblöjor. Det beror på att engångsblöjor har ett skikt av plast, som är välkänt för att hålla helt tätt utan att andas. 

 

Tygblöjor gör barnen blöjfria tidigare

DELVIS SANT!

Många barn som använder tygblöjor blir blöjfria långt före treårsåldern, som annars är en vanlig ålder för barn att sluta använda blöja. Vad det beror på kan vi bara sia om, men några troliga bidragande orsaker kan vara:

  • barnet känner sig ofta inte lika torr i en tygblöja som i en engångsblöja, vilket motiverar dem att använda potta/toalett.
  • vårdnadshavare som använder tygblöjor kan i större utsträckning introducera pottan vid en mycket tidig ålder (babypotting).
  • vårdnadshavare som använder tygblöjor låter barnet i större utsträckning gå utan blöja hemma, vilket gör att barnet kan koppla känslan av att känna sig kissnödig med att det sedan blir blött.