Vad är ett torrskikt och varför behöver jag det?
När du läser om tygblöjor kommer du förr eller senare i kontakt med ordet torrskikt, men vad är det egentligen? Hur och när används det? Och framförallt - är det något du behöver?
Vad är ett torrskikt?
Ett torrskikt är egentligen precis vad det låter som; ett skikt som håller barnet torrt. Det är ett material som släpper igenom men inte absorberar vätska och som används närmast barnets hud i blöjan. Ett torrskikt kan vara gjort av en mängd olika material, men ofta mesh eller coolmax. Fuskmocka förekommer också som torrskikt i en del blöjor. Det är ett tyg som påminner om tyg av "nät" som ofta används i sport- och träningskläder. Detta material låter kisset åka igenom men det absorberar inte själv någon vätska. På så sätt kommer ditt barn att känna sig torrt trots att det är kiss i blöjan.
När används torrskikt?
Ett torrskikt kan användas när som helst. Vissa barn tycker inte alls om den blöta känslan som blir om ett torrskikt inte används och till dessa barn behöver torrskikt alltid användas. Andra barn bryr sig inte alls och då finns ingen mening med att använda torrskikt. Kanske blir ditt barn lite irriterat i huden om blöjan inte har torrskikt och inte byts på hela natten, då kan det vara en god idé att lägga i ett torrskikt enbart nattetid. Det finns inga rätt eller fel utan man får prova sig fram och se vad som passar barnet.
Måste jag köpa ett torrskikt?
I vissa blöjor finns ett torrskikt inbyggt, i andra blöjor finns det inte. Här på Veras har vi blöjor både med och utan torrskikt, till exempel har våra Select allt-i-ett-blöjor inbyggt torrskikt, men våra Select pocket 3-7 kilo har det inte. Våra pockets för de större barnen, 5-15 kilo, finns både med och utan torrskikt. Har du en blöja som saknar torrskikt kan du naturligtvis köpa ett och lägga högst upp i blöjan. Vill du inte köpa ett torrskikt kan du leta efter en gammal sport-tshirt eller ett fleece-plagg i garderoben och klippa det i lagom stora bitar. Återbruk och ekonomiskt på en och samma gång!
Blöjpapper som torrskikt
Vårat blöjpapper av bambu kan fungera som ett torrskikt light, det tar bort en del av den blöta känslan och för många barn räcker det. Tack vare papprets fibrer kommer inläggen inte direkt emot barnets hud och det kan räcka för att barnet inte ska känna obehag av vätan.
Torrskikt i naturmaterial
Letar du efter torrskikt i naturmaterial? Det förekommer, men är inte jättevanligt. Det stora problemet med torrskikt i naturmaterial är att det är svårt att tvätta. Silke och ull är två naturmaterial som kan användas som torrskikt, men inget av materialen kan tvättas varmt. Silke bör inte tvättas i högre temperatur än 30 grader, ull bör handtvättas. Det finns en typ av ull, kallad superwash, som tål maskintvätt men aldrig mer än 40 grader. Används dessa material som torrskikt ligger de närmast barnets hud och blir därmed väldigt smutsiga - men svåra att få ordentligt rena.