tygblöjor, pocket, aio

Hur ofta ska man byta blöja?

Hur ofta behöver man byta blöja på en bebis? Hur vet man egentligen när det är dags att byta? Och behöver man byta oftare med tygblöjor?

Sammanfattning

Byt blöjan så ofta du känner för det, vill du ha några riktlinjer att utgå ifrån så byt efter varje lekstund, matstund och inför varje sovstund (eventuellt också en stund efter att barnet har vaknat). Tygblöjor expanderar inte när de blir blöta såsom engångsblöjor gör och du kan därför inte känna utanpå tygblöjan om barnet har kissat. 

Hur ofta behöver blöjan bytas?

Hur ofta en blöja behöver bytas varierar från barn till barn. En del barn kissar ofta men lite åt gången, andra barn kissar mer sällan men då en större mängd. Vissa barn vill absolut inte ha en kissig blöja på sig och andra barn bryr sig inte alls. Om barnet bajsat i blöjan ska den bytas omgående, precis som med engångsblöjor. 

Måste blöjan bytas direkt?

Nej, om barnet bara har kissat behöver inte blöjan bytas direkt även om en del väljer att göra det. Om barnet däremot har bajsat ska blöjan bytas så snart som möjligt.

Vår rekommendation

Vår rekommendation är att utgå från att byta blöjan efter mat, efter lek och innan sovstunder. Ofta sker två av dessa samtidigt, till exempel när barnet ska sova efter maten. Dagtid brukar 4-6 byten räcka, men det är individuellt vad som passar för just ditt barn. Bajsar ditt barn ofta, vilket nyfödda barn gärna gör, kommer fler byten såklart att behövas. Många barn kissar mycket direkt när de vaknar, om så är fallet för ditt barn kan det vara en god idé att byta blöja en stund efter att barnet har vaknat. 

 

Torrskikt

Tygblöjor kan säljas med eller utan torrskikt, ett lager närmast huden som gör att barnet känner sig torrt även efter att det kommit kiss i blöjan. Om ditt barn inte tycker om att känna sig blött och blöjan har ett torrskikt ska den inte behöva bytas efter varje kiss. Har blöjan däremot inte torrskikt och ditt barn inte tycker om när det är blött/fuktigt behöver blöjan bytas efter varje gång barnet har kissat. Observera att långt ifrån alla barn bryr sig om ifall blöjan är blöt. I engångsblöjor finns alltid ett torrskikt som gör att barnet känner sig torrt. Detta torrskikt kan faktiskt bidra till att ett barn får röd och torr hud - helt enkelt på grund av att torrskiktet är lite för effektivt. 

Hur vet jag när blöjan behöver bytas?

Om du tidigare använt engångsblöjor kommer du snart upptäcka att du inte längre kan känna utanpå blöjan hur mycket barnet har kissat, och om blöjan behöver bytas. Engångsblöjor har en absorberings-kärna som expanderar när den blir blöt, detta saknas helt i tygblöjor. Därför kan du inte känna utanpå blöjan om barnet har kissat. 

När du använt tygblöjor ett tag kommer du att få en känsla för hur ofta blöjan behöver bytas, men innan dess är vår rekommendation att byta efter lek, mat och inför sovstunden. Att byta blöjan innan en sovstund är helt enkelt för att ge barnet de bästa förutsättningarna för en god sömn. Om blöjan, mot förmodan, har läckt så kan du nästa gång prova att byta blöjan lite oftare. 

Du är inte konstig för att du vill byta blöja hela tiden

tygblöjor, förvaring

I början, innan du har vant dig med dina nya blöjor, är det absolut inte konstigt om du vill byta blöjan titt som tätt. Kanske litar du inte riktigt på tyget och är rädd att blöjan ska börja läcka? Eller är du orolig för att barnet känner sig blött? Eftersom dina blöjor tvättas efter användning så gör det ingenting om du "slösar" på dem - de kommer ju att tvättas om och om igen. Med tiden kommer du få en mer avslappnad relation till tygblöjan och lita på dessa förmåga. Men fram tills dess - byt på och njut av alla fina mönster du har på dina blöjor!

Back to blog