Bebis med tygblöja av PUL-skal

Ett skal kommer lastat

Ett skal har så många möjligheter!

Skal är inte öronmärkta som översta lagret till nattblöjor, utan de har många andra användningsområden. 

Ett skal är ofta tunt och nätt och dess främsta uppgift är att vara ett vattentätt lager mellan blöja och kläder, det har sällan andra egenskaper än att vara just ett skal. Vad som sedan döljer sig på insidan kan variera nästintill det oändliga. Visst är det smidigt att använda en formsydd blöja i ett skal, men det blir ofta väldigt bylsigt. Till natten när mycket absorberingsförmåga är det viktigaste är det förstås toppen med en formsydd nattblöja. Men dagtid kan det bli lite väl bylsigt för barnet. Dels kan byxorna bli onödigt tighta, men framförallt kan det bli obekvämt för barnet att ha en sån bylsig bak. 

Vad kan då läggas i skalet?

Vanliga inlägg funkar alldeles utmärkt att lägga i ett skal förstås. Vikblöjor, blöjor vikta av en rektangulär tygbit, brukar också vara populärt att lägga i skal. Men det går att hitta många andra saker att fylla ett skal med om man ser sig omkring. Den här bebisen har fått en gammal handduk klippt och vikt i en lagom stor bit i sitt skal - det är inga konstigheter. 

 

 

Det allra billigaste alternativet

För den som vill använda tygblöjor men har en extremt begränsad budget är vårat bästa tips att köpa några skal och sedan fylla med det som finns hemma. Gamla handdukar, lakan, t-shirts eller andra kläder till exempel. Eller varför inte omaka strumpor? Begagnade handdukar brukar annars kunna gå att få tag på gratis eller väldigt billigt via lokala köp- och säljgrupper. Kom ihåg att det inte finns några regler när det gäller tygblöjor! 
Vill du att barnet ska känna sig torrt kan du enkelt göra egna torrskikt genom att klippa gamla sport-kläder i lagom stora bitar och lägga närmast barnet i blöjan. Även fleece kan fungera.

 

Back to blog